Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny doktorgrad om skader blant Norges beste kvinnelige fotballspillere

Ny doktorgrad om skader blant Norges beste kvinnelige fotballspillere

Introduksjon

Fysioterapeut Agnethe Nilstad fra Senter for idrettsskadeforskning har gjennom sitt doktorgradsarbeid undersøkt hvorfor risikoen for skader er så høy og hvordan idrettsfysioterapeuter kan screene og i neste steg forebygge skader.

 

Fredag 27. juni disputerer Nilstad og skal forsvare avhandlingen “Injuries and risk factors in elite female football – implications for screening and prevention”.

 

I avhandlingsforedraget vil hun blant annet presentere sine funn knyttet til rapportering av idrettsskader per SMS, karakteristika som i stor grad er assosiert med skader og hvordan idrettsfysioterapeuter kan identifisere spillere i faresonen for en skade.

 

Kunne skadene vært unngått?

 

For Agnethe Nilstad (bilde) har dette spørsmålet vært drivkraften for sitt doktorgradsarbeid gjennom 5 år, et arbeid som har resultert i 4 vitenskapelige artikler og en del omtale i media (se bl.a. på forskning.no).

 

– Skaderegistrering er viktig for å forstå omfanget av skadene. I mitt doktorgradsarbeid fant vi ut at SMS er en enkel, effektiv og god metode for registrering av skader.

 

Videre viste det seg at lagenes medisinske støtteapparat gikk glipp av mer enn halvparten av alle skader. Når hver enkelt utøver rapporterer direkte til oss, får vi registrert en mye høyere andel, forteller hun.

 

- Men jeg vil gjerne bidra til at vi kan forebygge skader i større grad, sier hun.

 

Kneskader er mest vanlig blant kvinnelige eliteutøvere, og korsbåndskaden er den mest alvorlige av disse, som fører til langt skadeavbrekk i tillegg til økt risiko for tidlig utvikling av artrose på lang sikt.

 

Screening - hvordan plukke ut utøvere i faresonen for en skade?

 

Før sesongstart 2009 deltok omlag 200 kvinnelige fotballspillere i den norske Toppserien på screeningtester ved Norges idrettshøgskole for å kartlegge potensielle risikofaktorer for korsbåndskader (link til hovedprosjektet).

 

Bedre spillere – høyere risiko?

Enkelte av funnene indikerte noe overraskende at spillere som presterte godt på både styrke- og stabilitetstester hadde en økt sannsynlighet for skade.

 

 

En potensiell forklaring er at dette er gode spillere som i større grad er involvert i spillet og derfor også utsettes for potensielle risikosituasjoner som kan føre til skade.

 

Verdifull kunnskap for videre arbeid med skadeforebygging

 

Agnethe Nilstads doktorgradsarbeid gir verdifull kunnskap om hvordan skadeomfanget kan reduseres og hvordan vi bedre kan følge opp fotballspillere som allerede har en skade.

 

Resultatene viser blant annet at kvinnelige elitefotballspillere med en tidligere korsbåndskade har 9 ganger høyere risiko for en ny kneskade på samme side sammenlignet med de som ikke har en slik skade fra før.

 

Thor Einar Andersen, Tron Krosshaug og Roald Bahr har vært veiledere gjennom doktorgradsarbeidet.

 

Les mer om Agnethes prosjekter.

 

 

Prøveforelesning og disputas 27. juni 2014

10:15-11:00: Prøveforelesningen "Forebygging og fysikalsk behandling av skulderinstabilitet hos utøvere i kastidrett.”

13:00-16:00: Avhandlingsforedrag med etterfølgende diskusjon


 

 

Bedømmelseskomité

Leder: Professor Jorunn Sundgot-Borgen, Norges idrettshøgskole, Norge

1. opponent: Førsteamanuensis Mette Kreutzfeldt Zebis, Kjøbenhavn Universitetssykehus Hvidovre, Danmark

2. opponent: Dr Arne Kristian Aune, Teres Drammen, Drammen, Norge.

 

 

Både prøveforelesning og disputas vil foregå på norsk og er åpen for publikum.

Sted: Norges idrettshøgskole, Auditorium D

 

 

VELKOMMEN!