Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ryggsmerter vanlig hos elite håndball- og fotballspillere

Ryggsmerter vanlig hos elite håndball- og fotballspillere

Introduksjon

En nylig publisert artikkel fra norsk eliteidrett i Knee Surgery Sports Traumatology Artroscopi har avdekket forekomsten av ryggsmerter blant kvinnelige topptrente håndball- og fotballspillere, og sammenlignet funnene med en aktiv kontrollgruppe av kvinner.

“Studien viste at det var ingen forskjell i forekomsten av ryggsmerter hos elitespillerne i håndball og fotball sammenlignet med kontrollgruppen” sier førsteforfatter Paula Tunås (bildet).

 

Totalt svarte 277 fotballspillere, 190 håndballspillere og 167 tilfeldig alders matchede kvinner på spørreskjemaet «nordic questionnaires for musculosceletal symptoms» for å avdekke graden av korsryggssmerter blant elite håndball og fotballspillere.

 

I tillegg ønsket man å sammenligne resultatene med en kontrollgruppe.

 

Nesten 2/3 del av spillere hadde ryggsmerter

Hele 57% av fotballspillerne, 59% av håndballspillerne og 60% av kvinnene i kontrollgruppen hadde hatt korsryggssmerter i løpet av det siste året.

 

Det var ingen forskjell mellom gruppene når de så på opplevd smerte noensinne, det siste året og de siste 7 dagene.

 

 

Korsryggsmerter mer utbredd i konkurranseperioden

De manglende forskjellene mellom eliteutøverne og kontrollgruppen kan skyldes at det var en aktiv gruppe av kvinner som deltok i kontrollgruppen.

 

Blant både håndball og fotballspillerne ble det rapportert en økning av forekomsten av korsryggsmerter i konkurransesesongen sammenlignet med hvileperioden/sesongoppkjøringen. Hele 70% av målvaktene i begge idrettene rapporterte korsryggssmerter det siste året. For både håndball- og fotballspillerne var skudd og landinger spillsituasjoner de hyppigst opplevde korsryggsmerter.

 

Håndball og fotballspillerne mottok betydelig mer medisinsk behandling og oppfølging enn kontrollgruppen. Dette kan forklares med at lagene i eliteserien i håndball og fotball har tilgang til et medisinsk støtteapparat som derfor kan gi rask hjelp ved behov.

 

Behov for forebyggende tiltak mot korsryggsmerter

Resultatene fra studien indikerer at det er behov for forebyggende tiltak i forhold til den høye forekomsten av korsryggsmerter blant elite håndball og fotballspillere. Aktuelle tiltak kan være spesifikk mage- og ryggtrening, samt tøyning av muskulatur rundt hofte/sete.

 

Denne studien er en del av et større prosjekt ved Senter for idrettsskadeforskning som undersøker risikofaktorer for korsbåndskader blant kvinnelige elitehåndball- og fotballspillere. Les mer om prosjektet her (ACL risikofaktorprosjekt).

 

Paula ble veiledet av Grethe Myklebust og Agnethe Nilstad.

 

Last ned artikkelen i KSSTA (pdf).