Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen SCAT3: Nye internasjonale verktøy for håndtering av hjernerystelse

SCAT3: Nye internasjonale verktøy for håndtering av hjernerystelse

Introduksjon

Er du oppdatert slik at dine idrettsutøvere blir best mulig ivaretatt når hodeskade skjer? Et nytt diagnostisk hjelpemiddel for idrettsutøvere med mistanke om hjernerystelse er utarbeidet og foreligger nå på norsk.

 

SCAT3 hjelper deg med å evaluere hjernerystelser, og gir retningslinjer om når en utøver kan begynne å trene igjen.  

 

 

Litt om historie bak Sport Concussion Assessment Tool (SCAT)

Siden 2002 har de internasjonale idrettsorganisasjonene Fédération Internationale de Football Association (FIFA), International Olympic Commission (IOC), International Rugby Board (IRB) og International Ice Hockey Federation (IIHF) samlet verdens ledende medisinske forskere og klinikere på hjernerystelse og hodeskade i idrett til 4 konsensusmøter.

 

Det siste fant sted i Zurich høsten 2012. I etterkant av hvert konsensusmøte har det blitt publisert retningslinjer for hvordan medisinsk fagpersonell skal håndtere hjernerystelser i idrett (link til den internasjonale consensus-rapporten). I tillegg har det blitt utviklet diagnostiske verktøy til hjelp i vurdering og håndtering av hodeskade.

 

For ungdom fra 13 år oppover: Hva undersøker SCAT3 og hvordan anvendes SCAT3?

Sport Concussion Assessment Tool (SCAT) er et lite testbatteri som kartlegger symptomer, nevrokognitiv funksjon og balanse hos idrettsutøvere der en mistenker hjernerystelse.

 

SCAT skal kun brukes av medisinsk personell. Siste versjon, SCAT3, er nå oversatt til norsk og skal brukes til vurdering av ungdom fra 13 år oppover og voksne.

 

Det er også utviklet et testbatteri for barn fra 5 til 12 år, Child SCAT3, fordi barn har et annet symptombilde og bruker lengre restitusjonstid etter en hjernerystelse.

 

Det foreligger også en oppdatert versjon av et forenklet hjelpemiddel til bruk for trenere, foreldre og lærere for å kunne påvise hjernerystelse hos barn, ungdom og voksne. Det heter Pocket Concussion Regognition Tool (Lomme SCAT3 på norsk).

 

Hva må du huske?

De viktigste endringene i SCAT3 og Child SCAT3 er at det først anbefales å gjøre en innledende vurdering av hodeskadens alvorlighetsgrad ved bruk av Glasgow Coma Scale (GCS).

 

Deretter observeres og dokumenteres tegn til hjernerystelse. Siste trinn i vurderingen er å dokumentere symptomer, balansefunksjon og nevrokognitiv funksjon.

 

La utøveren hvile!

Det anbefales at før man gjennomfører det siste trinnet i testbatteriet skal idrettsutøveren ha fått mulighet til å hvile seg i ca. 15 minutter for å unngå påvirkning på testresultatene som skyldes fysisk trøtthet eller utmattelse. Det understrekes videre at utviklingen av symptomer på hjernerystelse og tegn til kognitiv dysfunksjon kan oppstå flere timer etter et akutt hodetraume!

 

Veien videre

Det blir understreket av ekspertene i konsensusgruppen at det fortsatt gjenstår mye forskning på diagnostikk og håndtering av hjernerystelse i idrett, og at dagens anbefalinger er retningsgivende, men ikke absolutte.

 

Samtidig er det viktig å minne medisinsk personell på at diagnostikk av hjernerystelse baserer seg på en klinisk vurdering, og at vi i tvilstilfeller heller tar utøveren ut av en idrettskonkurranse en gang for mye enn en gang for lite. Vår oppgave er å ivareta utøvernes helse!

 

Den internasjonale consesus-rapporten (pdf)