Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Thor Einar Andersen disputerer torsdag 17. og fredag 18. mars

Thor Einar Andersen disputerer torsdag 17. og fredag 18. mars

Introduksjon

Thor Einar Andersen ved Senter for idrettsskadeforskning har nå fått sin avhandling bedømt, og gis anledning til å forsvare avhandlingen for graden dr. med. torsdag 17. og fredag 18. mars 2005. Temaet for avhandlingen er: "How do football injuries occur? - Video analysis of injury situations and mechanisms in elite football". Prøveforelesningen over oppgitt emne er også svært aktuell i disse dager: "NSAIDs og idrettsskader. En evidensbasert vurdering av indikasjoner, effekt og bivirkninger"

 

Thor Einar Andersen er født 13. januar 1960 og er oppvokst i Kristiansand. Thor Einar er utdannet lege fra Universitetet i Oslo, fysioterapeut fra Berlin, Tyskland og er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved NIMI, Norsk idrettsmedisinsk institutt. Han er i tillegg autorisert idrettslege NIMF. Thor Einar er lege for det norske landslaget i fotball, herrer.

 

Thor Einar startet sin stipendiatperiode ved Norges idrettshøgskole i 2000. Professor dr. med. Roald Bahr ved Senter for idrettsskadeforskning, Norges idrettshøgskole har vært hans hovedveileder. Hensikten med doktorgradsarbeidet var å studere risikosituasjoner for skader og skademekanismer i elitefotball for menn basert på videoopptak fra Tippeligaen og eliteserien på Island. Han har også sett på dommerens rolle og avgjørelser i skadesituasjonene for å avdekke om dommerne dømmer etter regelverket og hvorvidt dagens regelverk beskytter spillerne mot skader.

 

Andersen presenterer i sin doktoravhandlling en ny videobasert metode Football incident analysis, FIA, utviklet ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole som beskriver skadesituasjoner i fotball ved å kombinere fotballspesifikk og medisinsk informasjon. Metoden ble først testet ut på videoopptak av norske internasjonale U-21 kamper og dernest anvendt på opptak av Tippeligakamper sesongen 2000. Resultatene viser at skadesituasjoner oftest skjer i forbindelse med dueller, og at spillerne sjelden er oppmerksomme på motspilleren som forårsaker hendelsen.   Imidlertid oppstår så mye som halvparten av skadene i fotball uten å være knyttet til duellspill og uten at en kan oppdage skadesituasjonen selv om det gjøres en grundig videoanalyse. I det tredje arbeidet ble kampdommerens avgjørelse i forbindelse med skade-situasjonene analysert og sammenlignet med avgjørelsene til et uavhengig panel av norske toppdommere. I konklusjon ser dommerne ut til å følge regelverket i skadesituasjoner. I de to siste arbeidene ble det gjort en videoanalyse for å undersøke de spesifikke mekanismene for ankel- og hodeskader. I det siste arbeidet ble mekanismene for hodeskader studert og resultatene viser at albue-/arm eller hånd mot hode er den vanligste skademekanismen ved skadesituasjoner som rammer hodet. Disse utgjør nesten halvparten av alle hendelsene. Resultatene kan få betydning for utforming av dommerreglementet i fotball, og doktoranden foreslår strengere regler i typiske skadesituasjoner for å redusere skaderisikoen i fotball.

 

 

Bedømmelseskomité:


1.  opponent: Professor med. dr. Jan Ekstrand, Institutionen för Hälsa och Samhälle, Linköping Universitet, Sverige


2.  opponent: Førsteamanuensis II dr. med. Torbjørn Grøntvedt, Institutt for nevromedisin, Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU), Trondheim


3.  medlem av bedømmelseskomiteen: Professor dr. philos. Inger Holm, Seksjon for helsefag, Universitetet i Oslo

Disputasleder: Professor dr. med. Erik Bautz-Holter, Fakultetsdivisjon Ullevål universitetssykehus, UiO

 

 

Prøveforelesning:


Torsdag 17. mars, kl. 15.15


Sted: Auditorium A, Norges idrettshøgskole, Sognsveien 220

 


Oppgitt emne: NSAIDs og idrettsskader. En evidensbasert vurdering av indikasjoner,effekt og bivirkninger

 

 

Disputas:


Fredag 18. mars, kl. 10.15


Sted: GAMLE FESTSAL, Domus Academica, Karl Johansgate 47

 

Både prøveforelesninger og disputas er åpne for publikum.