Informasjon om en nyhet med tittelen Alvorlige skader i fotball kan halveres
Alvorlige skader i fotball kan halveres
Introduksjon
Det er konklusjonen i doktorgradsavhandlingen “Injuries in youth female football – risk factors, prevention and compliance” som Torbjørn Soligard forsvarte fredag 13. mai.
Fotball er en av verdens mest populære idretter.
Selv om helsegevinstene av regelmessig fysisk aktivitet er godt dokumenterte, medfører et aktivt liv også en risiko for skader.
I fotball har studier blant kvinner påvist skadeforekomster tilsvarende forekomsten av skader blant herrer.
Ved å identifisere risikofaktorer og mekanismer for skadene kan vi implementere skreddersydde skadeforebyggende tiltak blant begge kjønn i alle aldre og på tvers av nivå.
Funker det?
Et komplett oppvarmings-program har blitt utviklet for å forebygge de mest vanlige skadetypene i fotball; skader i bena.
”SPILLEKLAR!” er et 20-minutters program med øvelser som sikter mot å forbedre styrke, bevissthet og nevromuskulær kontroll av eget bevegelsesmønster.
Hovedmålet med forskningen presentert i denne avhandlingen var derfor å undersøke effekten av programmet ”SPILLEKLAR!” på skaderisikoen blant unge, kvinnelige fotballspillere.
Hva må til?
Videre studerte man hvordan lag og spilleres compliance (etterlevelse) og skaderisiko var relatert til deres trenere sine holdninger til skadeforbyggende trening.
I tillegg ble det undersøkt hvorvidt spill på kunstgress, samt spilleres ferdighetsnivå, er risikofaktorer for skade i fotball.
For å besvare disse spørsmålene ble data samlet inn fra to populasjoner bestående av 1) 1892 kvinnelige spillere i alderen 13 til 17 år og 2) 7848 Norway Cup-kamper spilt av jenter og gutter i alderen 13 til 19 år.
Handling virker
Forskningen dokumenterte at skaderisikoen blant unge kvinnelige fotballspillere kan reduseres med over 30 prosent.
Alvorlige skader halveres ved å implementere et skadeforebyggende oppvarmingsprogram.
Studien av compliance og holdninger bekreftet samtidig at skadeforebyggende tiltak må aksepteres og etterleves av utøvere, deres trenere og organisasjonen rundt for å reelt sett forebygge skader.
Rammer de beste blant oss
Videre ble det påvist at høyt ferdighetsnivå er en risikofaktor for skade blant unge, kvinnelige spillere.
Spill på kunstgress i forhold til på naturgress ikke virker å øke skaderisikoen, selv om underlaget, for enkelte skadetyper, ser ut til å spille en rolle.
Veiledere: Seniorforsker Thor Einar Andersen og Professor Roald Bahr.
Les mer om Torbjørns prosjekter her.
Prøveforelesning og disputas
Prøveforelesningen ("Eccentric strength training as treatment and prevention in tendinopathy") ble holdt fredag 13. mai, kl. 10.15-11.00 i Auditorium A på Norges Idrettshøgskole.
Disputasen ble gjennomført senere samme dag, nærmere bestemt kl. 13.00-16.00 i Auditorium A på Norges Idrettshøgskole.
Bedømmelseskomité:
Leder: Professor May Arna Risberg, NIH.
1. opponent: Professor Michael Kjær, Københavns universitet.
2. opponent: Ortoped dr.med Markus Waldén, Hässelholms sjukhusorganisation.