Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Gode fotballferdigheter beskytter ikke mot skader

Gode fotballferdigheter beskytter ikke mot skader

Introduksjon

De beste spillere blir oftere utsatt for skader enn de teknisk og taktisk mindre flinke. Dette er hovedresultatene av en ny publisert studie, som i 2007 sesongen ble gjennomført på norske unge fotballjenter.

Studien er akkurat blitt publisert i det idrettsmedisinske fagtidskriftet British Journal of Sports Medicine.

 

Få studier har undersøkt prestasjonsrelevante risikofaktorer for skader i fotball. Svært lite av den tilgjengelige forskningen er utført blant unge kvinnelige spillere, og ingen har tidligere undersøkt om det å være best eller svakest på laget har betydning for skadeforekomst.

 

Et stort prosjekt i regi av Senter for idrettsskadeforskning med totalt 2000 fotball jenter i aldersgruppen 13-17 år ble satt i gang i 2007 sesongen, og formålet var å undersøke om det foreligger en sammenheng mellom skader og spillernes fotballferdighet.

Denne nå publiserte studien var en prospektiv kohortstudie med retrospektiv ferdighetsregistrering. Skade- og eksponeringsdata er hentet fra ”SPILLEKLAR-prosjektet”.

 

Skade- og eksponeringsdata ble innhentet fra hele 82 lag og 1665 jenter i fotballsesongen 2007 (mars til oktober). Ferdighetsregistreringen ble igangsatt to måneder etter sesongslutt.

 

Lagenes trenere vurderte spillernes fotballferdighet i forhold til resten av laget. Spillerne ble vurdert ved 12 komponenter av fotballferdighet innenfor teknikk, taktikk og fysiologiske ressurser.

 

Resultatene viste at jenter med gode tekniske og taktiske ferdigheter (kvalitet i ballmottak, skudd, heading, taktiske valg ved ballbesittelse), samt gode fotballfysiske egenskaper hadde en 2-3 ganger høyere skaderisiko sammenlignet med lagkamerater med mindre gode ferdigheter.

 

Mye tyder på at de beste spillere blir oftere utsatt for skader enn de mindre flinke, fordi de beste spillere er involvert i de fleste aktivitetene på banen. Det vil bli interessant å følge opp funnene med undersøkelser i andre aldersklasser og på høyere spillenivå.

 

Studien ble ledet av doktorgradsstipendiat Torbjørn Soligard sammen med Hege Grindem, Roald Bahr og Thor Einar Andersen.

 

Les artikkelen i British Journal of Sports Medicine.