Informasjon om en nyhet med tittelen Hamstringstrekk kan forebygges
Hamstringstrekk kan forebygges
Introduksjon
Hamstringstrekk (strekkskader på baksiden av låret) er den vanligste skadetypen blant mannlige fotballspillere på Island og i Norge.
Foreløpige resultater som legges frem på Idrettsmedisinsk Høstkongress i Trondheim viser at opp til 80% av disse skadene kan forebygges ved eksentrisk styrketrening.
Nordisk Hamstrings øvelse
Hamstringstrekk utgjør 15% - 18% av akutte fotballskader blant mannlige fotballspillere på Island og i Norge, noe som gjør dette til den hyppigste skadetypen i fotball. Disse skadene fører ofte til langvarig fravær fra trening og kamp, men inntil nå finnes der ingen forskningsbaserte forebyggende tiltak. Resultatene viser at spillere som tidligere har fått hamstringstrekk har omtrent 7 ganger høyere sjanse for å få en ny strekkskade i løpet av en sesong enn en spiller som ikke har vært skadet tidligere. Økt alder er også en stor risikofaktor for hamstringstrekk.
Foreløpige resultater fra en pågående studie blant islandske og norske fotballspillere viser at strekkskader på baksiden av låret kan reduseres opp til 80 % ved hjelp av en eksentrisk styrkeøvelse. Blant de islandske spillerne som utførte øvelsen var det i 2001-sesongen 1,0 hamstringstrekk per 1000 timer i kamp, noe som forårsaket gjennomsnittlig 5,7 dager fravær per lag. Blant de spillerne som ikke utførte øvelsen var det 4,5 hamstringstrekk per 1000 timer i kamp, noe som utgjorde gjennomsnittlig 36,4 dager fravær per lag på grunn av hamstringstrekk gjennom sesongen.
Øvelsen er enkel og krever ikke spesielt utstyr, kun noe mykt under knærne (se bilde). Det er viktig at partner stabiliserer utøverens ben godt når han lener seg fremover og at utøveren holder i mot med musklene på baksiden av låret så lenge som mulig, inntil han tar imot med hendene. Denne øvelsen er krevende og utøvere må være forsiktig i begynnelsen. Det er anbefalt å bruke 2 sett med 5 repetisjoner i starten med gradvis økning til 3 sett med 12, 10 og 8 repetisjoner.
Se abstract fra idrettsmedisinsk høstkongress, Trondheim 2002 her.
Les mer om prosjektet her.