Informasjon om en nyhet med tittelen Kongelig besøk – en suksess
Kongelig besøk – en suksess
Introduksjon
Spente medarbeidere ved Senter for idrettsskadeforskning tok imot det norske Kongeparet, Storhertugen og Storhertuginnen av Luxembourg. Senter for idrettsskadeforskning viste fra sin beste side.
Etter uker med grundige forberedelser og prøvegjennomkjøringer var det mange spente sjeler som ventet på det kongelige besøket ettermiddagen den siste dagen i mai.
Som en del av statsbesøket til Norge hadde Storhertug Henri av Luxembourg fremmet et spesielt ønske om å besøke Senter for idrettsskadeforskning.
Den sportsinteresserte Storhertugen er medlem av IOC, og er sterkt engasjert i utviklingen av et miljø for idrettsmedisin i sitt eget hjemland.
Tettpakket program
Etter å ha passert sikkerhetsslusene politiet og den kongelige eskortetjenesten hadde etablert tok et forventningsfullt publikum plass i NIHs auditorium A. Noen få minutter forsinket ankom det tallrike kongelige følget, og direktør Baard Wist kunne ønske gjestene velkommen.
Professor Lars Engebretsen presenterte Senter for idrettsskadeforskning, og det tette samarbeidet med Olympiatoppen og Ullevål Universitetssykehus.
Med sterke videoer av skadesituasjoner illustrerte Engebretsen hvor viktig forskning på idrettsskader er.
Å finne årsakene til hvorfor utøvere skader seg er viktig, både for å heve prestasjonene ute på banen og for å finne måter man kan forhindre at skadene skjer i utgangspunktet.
Og det var det sistnevnte førsteamanuensis Grethe Myklebust vektla i sin presentasjon. Med flere gode eksempler kunne hun vise til flere prosjekter der forebyggingsprogrammer hadde redusert skadeforekomsten betraktelig.
Nesten naken foran de kongelige
Besøkets siste stopp var det biomekaniske laboratoriet.
De kongelige gjestene satt som tente lys da førsteamanuensis Tron Krosshaug ledet dem gjennom hvordan forskning på bevegelsesanalyse foregår.
Med en lettkledd Karoline Dyhre Breivang som testperson ble 3D-animasjoner av bevegelsesmønster demonstrert “på direkten” foran imponerte gjester.
Spørsmålene var mange og både konge, dronning, storhertug og storhertuginne brukte god tid på å stille spørsmål vertskapet.
En tydelig opplagt Dronning Sonja tok seg i tillegg tid til en hyggelig passiar en korsbåndsoperert mann med krykker på veien ut.
Tette bånd
Storhertugens ønske om å besøke Senter for idrettsskadeforskning kommer på bakgrunn av det allerede tette samarbeidet mellom sentrale personer på fagfeltet i de to landene.
Centre Hospitalier of Luxembourg ble etablert i 2004, og med god hjelp og inspirasjon fra professor Lars Engebretsen og OSTRC ble forskningsenteret Centre De Recherche Public-Santé startet opp i 2007. I kjølvannet av opprettelsen av forskningssenteret ble også et forskningslaboratorium etablert.
Lars Engebretsen har vært en drivkraft for å opprette et hovedsete for the European Society of Sports Tramatology, knee surgery and arthroscopy (ESSKA) i Luxembourg.