Informasjon om en nyhet med tittelen Ny doktorgrad: Fraråder operasjon av barneknær
Ny doktorgrad: Fraråder operasjon av barneknær
Introduksjon
Fredag 24. mai skal fysioterapeut Håvard Moksnes forsvare sitt doktorgradsarbeid på fremre korsbåndskader hos barn under 13 år.
Et røket korsbånd kan ikke vokse sammen igjen. Likevel anbefaler Moksnes og kollegene hans å vente med operasjon når barn pådrar seg skaden – stikk i strid med praksis i store deler av verden.
Hva er forskjellen på en fremre korsbåndskade hos barn og voksne?
Hovedforskjellen på en fremre korsbåndskade hos et barn i vekst sammenlignet med en tilsvarende skade hos en voksen er nettopp at barnet er i vekst.
I Norge oppstår omtrent 4000 korsbåndsskader hvert år, og halvparten av disse gjennom går en operasjon der det rekonstrueres et nytt korsbånd.
I forbindelse med en slik operasjon gjøres det en oppboring gjennom legg- og lårbenet, og hvis dette gjøres i et skjelett som ikke er utvokst så vil det medføre en økt risiko for komplikasjoner med vekstforstyrrelser.
I Norge og Skandinavia er det vanligst at barn med korsbåndskade behandles med opptrening fremfor operasjon, mens barn med tilsvarende skade som hovedregel blir operert syd i Europa og i USA.
Hvordan går det barn som IKKE opereres etter fremre korsbåndskade?
Håvard Moksnes og medarbeidere har siden 2006 fulgt 46 barn som har pådratt seg fremre korsbåndskade før de har fylt 13 år.
De aller fleste skadene hos disse barna er oppstått ved alpin skikjøring og i fotball.
Alle barna har gjennomgått behandling som innebærer strukturert gjennopptrening av balanse, stabilitet og styrke etter skaden. De har også blitt fulgt opp med årlige tester av styrke, hinketester, spørreskjema og månedlig monitorering av aktivitetsnivå. I tillegg har de blitt undersøkt med MR bilder gjennom prosjektet.
De årlige testene har vist at de aller fleste barna gjenvinner adekvat styrke og knefunksjon etter opptreningsperioden.
Så mange som 88% rapporterte at de fortsatt var aktive i idrett og skolens gymtimer gjennom prosjektperioden.
Samtidig rapporterte 1/3 at de valgte å slutte med såkalte vridningsaktiviteter som f.eks. fotball og håndball som en følge av kneskaden.
13 av barna er blitt operert med rekonstruksjon av korsbåndet i løpet av oppfølgingsperioden som følge av at kneet ikke er blitt tilfredsstillende stabilt etter rehabiliteringen. Ingen av disse har fått påvist vekstforstyrrelser etter operasjonen.
Hvor går veien videre?
Denne studien er den største i verden der barn med fremre korsbåndskade er blitt fulgt gjennom et behandlingsopplegg med aktiv rehabilitering uten operasjon.
Resultatene er oppløftende i forhold til at barna ser ut til å opprettholde et godt aktivitetsnivå etter skaden. Alpin skikjøring og fotball er identifisert som de idrettene med høyest forekomst av fremre korsbåndskader hos barn, og gutter ser ut til å være mer utsatt enn jenter. Forskergruppen ønsker å fortsette arbeidet med å utvikle gode behandlingsopplegg, og ikke minst forebyggende tiltak for å hjelpe barn til å unngå alvorlige kneskader i framtiden.
Håvard ble veiledet av Professor May Arna Risberg og Professor Lars Engebretsen.
Prøveforelesning og disputas 24. mai 2013
10:15-11:00: "Give an overview of different functional tests used in clinical settings for subjects with knee injury. Discuss validity and reliability of these tests and to what extent they can be used in children, adolescents and adults. In case you consider existing tests inadequate, discuss how to develop and evaluate a valid assessment method"
13:00-16:00: Avhandlingsforedrag med påfølgende diskusjon
Bedømmelseskomité
Leder: Lars Bo Andersen (Norges idrettshøgskole)
1. opponent: Mininder S. Kocher, MD, MPH. Boston Children's Hospital, USA
2. opponent: Eva Weidenhielm Broström, PT, PhD, Karolinska Institutet, Department of Women's and Children's Health, Sverige
Både prøveforelesning og disputas er åpen for publikum.
Sted: Norges idrettshøgskole, Auditorium A
VELKOMMEN