Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny doktorgrad: Hjertescreening av fotballspillere gir falsk trygghet

Ny doktorgrad: Hjertescreening av fotballspillere gir falsk trygghet

Introduksjon

Tirsdag 23. september disputerer lege Hilde Moseby Berge på "The Norwegian athlete’s heart. Cardiac screening of 595 professional soccer players".

 

Ny innsikt om hjertescreening kan gjøre undersøkelsene bedre og billigere, men fortsatt er ikke metodene gode nok.

 

Idrettslege og forsker Hilde Moseby Berge (bilde) har vist at ultralydundersøkelse (ekko) av hjertet hos friske fotballspillere er unødvendig.

 

Høyt blodtrykk er den viktigste risikofaktoren for hjertesykdom hos fotballspillere.

 

I 2008 ble 595 norske fotballspillere hjertescreenet med blodtrykk, EKG og ekko-undersøkelse av hjertet. Undersøkelsene var pålagt av Norges fotballforbund, og ble utført som et forskningsprosjekt for å øke kunnskapen om hjertescreening.

 

 

Blodtrykks- og EKG-målinger viktig i screeningen

I sin doktoravhandling "Det norske idrettshjertet. Hjertescreening av 595 profesjonelle fotballspillere" har Berge og medarbeidere ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole vist at blodtrykksmåling og EKG er de viktigste undersøkelsene for å oppdage økt risiko for hjertesykdom hos spillere.

 

Bruk av obligatorisk ekko-undersøkelse ga liten tilleggsinformasjon. Bare to menn ble plassert på benken over lengre tid, begge fordi de hadde veldig høyt blodtrykk.

 

Så mange som en fjerdedel av spillerne hadde forhøyet blodtrykk, og forskerne så at det høye blodtrykket var assosiert med store hjerter og stivere blodårer (les artikkelen).

 

Dette gir grunn til å tro at høyt blodtrykk kan være skadelig også hos unge idrettsutøvere.

 

Ved å måle blodtrykket i et helt døgn fant forskerne også at halvparten av fotballspillerne hadde høyt blodtrykk om natten, noe som kan tyde på at spillerne opplever mye stress (les artikkelen).

 

Ulike metoder å tolke EKG på skaper usikkerhet

Hilde Moseby Berge fant også at det var vanskelig å studere EKG-forandringer hos idrettsutøvere på en vitenskapelig måte, fordi metodene i andre studier er dårlig beskrevet og varierer mye. Hun fant at antall unormale funn på EKG ble halvert når hun gjorde målingene selv på skjermen, sammenlignet med automatiske målinger fra EKG-apparatet.

 

Med de nye Seattle-kriteriene for å tolke EKG ble også antall unormale funn halvert. Med sine EKG-arbeider har hun satt søkelyset på hvor viktig det er at alle tar EKG på samme måte og bruker samme kriterier for hva som er unormalt.

 

– Screening er bra hvis den er god nok, men vi har ikke gode nok metoder per i dag. Undersøkelsene avdekker ikke alle alvorlige tilfeller, og noen av spillerne vi tror er i risikosonen, er helt friske, sier Hilde Moseby Berge.

 

 

Førsteamanuensis Kjetil Steine, Institutt for klinisk medisin, Universitet i Oslo, har vært hovedveileder for Hilde.

 

 

Les mer om Hildes prosjekter.

 

 

Program for 23. september (Sted: Gamle festsal, Urbygningen, Karl Johansgate, Oslo)

 

10:15-11:00: Prøveforelesning «Pre-participation cardiovascular screening of athletes, what should be done and in which populations?»

 

13:00-15:30: Disputas

 

 

Komité

 

1. opponent: Dr. med. Christian Schmied, Outpatient Clinic and Sports Cardiology, University of Zürich, Sveits

 

2. opponent: Professor Eva Nylander, Institutionen för medicin och hälsa, Linköpings universitet, Sverige

 

3. medlem av bedømmelseskomiteen: Professor Knut Stavem, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

 

Leder: Professor Sverre Erik Kjeldsen, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

 

 

 

Prøveforelesning og disputas vil foregå på engelsk og er åpen for publikum. VELKOMMEN