Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Ny metode for analyse av skadevideoer

Ny metode for analyse av skadevideoer

Introduksjon

En ny metode for å rekonstruere menneskelig bevegelse i 3D fra videosekvenser ble publisert i aprilnummeret av Journal of Biomechanics. Denne teknikken har blitt utviklet ved Senter for idrettsskadeforskning i løpet av de siste årene, og er spesielt godt egnet for analyser av idrettsskader.

 

I 2001 startet Senter for idrettsskadeforskning arbeidet med å utvikle en helt ny metode for tredimensjonal rekonstruksjon av menneskelig bevegelse fra vanlige videoopptak, siden dette ble vurdert som nødvendig for en utvidet forståelse av skademekanismer, f.eks fremre korsbåndskader i håndball.

 

Metoden er basert på ideen at en data-generert modell (f.eks en skjelettmodell) kan bli konfigurert/animert til å imitere bevegelsene til utøveren på videoen. Den kommersielt tilgjengelige programvaren Poser er benyttet som verktøy i matchingsprosessen.

 

Den modellbaserte bildematchingsteknikken ble utviklet med intensjon om å kunne benyttes i ulike situasjoner, enten det er video fra kun ett eller flere kamera tilgjengelig. Også bevegelige kamera (inkludert panorering og zooming) kan håndteres ved bruk av denne metoden.

 

For å validere metoden, gjennomførte vi et laboratorieeksperiment der en forsøksperson utførte jogging og finter mens han ble filmet med tre videokamera. Dette ga oss tre enkeltkamera-matchinger, tre dobbelkamera-matchinger og èn trippelkamera-matching for hver av bevegelsene. Forsøkspersonen benyttet 33 refleksmarkører og ble filmet med et syv-kamera, 240Hz bevegelsesanalyse-system.

 

Root mean square (RMS) forskjellen i hofte- og knefleksjon/ekstensjon var mindre enn 12° for alle matchingene. Estimatene for ad-abduksjon (<15°) og intern/ekstern rotasjon (<16°) mar mindre presise. RMS hastighetsforskjeller opp til 0.62 m/s ble funnet for enkeltkamera-matchingene, men for trippelkameramatchingen var RMS forskjellene mindre enn 0.13 m/s i hver retning. I konklusjon ble metoden funnet adekvat for analyser av situasjoner der det ikke er mulig å gjøre kontrollert eksperimenter, slik som f.eks. idrettsskadesituasjoner.

 

 

Studien er utført av doktorgradsstudent Tron Krosshaug og professor Roald Bahr 

 

Les artikkelen her.

 

Les mer om videoanalyseprosjektene her.

 

Se TV-innslag fra Schrödingers Katt her.