Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Nye retningslinjer for behandling av hjernerystelser i idrett

Nye retningslinjer for behandling av hjernerystelser i idrett

Introduksjon

En internasjonal ekspertgruppe, bestående av leger, fysioterapeuter og hjerneforskere med god kjennskap til hjernerystelser fra uilke idretter har revidert dagens retningslinjer for behandling av hjernerystelser.

Resultatet er en rekke diagnostiske hjelpemidler, som SCAT3.

 

Alvorlighetsgraden av en hjernerystelse blir ofte undervurdert.

 

Utøveren skal umiddelbart tas hånd om og behandling settes i gang av erfarne klinikere, slik at utøveren unngår langvarige plager i etterkant av hendelsen.

 

Den største utfordringen leger og fysioterapeuter møter på i behandlingsfasen av en hjernerystelse er å finne det riktige tidspunktet for å la utøveren vende tilbake til idretten.

 

Hva er nytt?

Konferansen i Zurich vinteren 2012 var den 4. i rekken med verdens ledende klinikere og forskere på feltet, og en videreføring av tidligere konsensusmøter. Det 3 dagers lange møtet resulterte i oppdaterte praktiske retningslinjer for behandling av hjernerystelse i idrett.

 

Det idrettsmedisinske tidsskriftet British Journal of Sports Medicine er nå kommet med et spesialhefte om temaet med totalt 13 artikler om diagnostisering og behandling av den alvorlige hodeskaden. Denne spesialutgaven og ekspertmøtet i Sveits er et samarbeidsprosjekt av de store idrettsorganisasjonene IOC, FIFA, IIHF (ishockey), IEF (hestesport) og IRB (rugby).

 

SCAT3 – varianter for voksne og unge

SCAT3 er et standardisert verktøy for å vurdere utøvere med mistanke om hjernerystelse som har oppstått i forbindelse med idrett. SCAT3 står for Sport Concussion Assessment Tool, versjon 3, og hjelper med å evaluere hjernerystelser og gir retningslinjer om når en utøver kan begynne å trene igjen.

 

Samtidig ble det utarbeidet en 2 siders forenklet versjon av SCAT3, som kan ligge i treningsbagen. Denne har på engelsk fått navnet ”Pocket Concussion Recognition Tool”.

 

SCAT3 og kortversjonen er først og fremst laget til bruk for helsepersonell, men også trenere og foreldre kan anvende verktøyene på utøvere fra 13 års alderen

Ekspertgruppen har i tillegg har utarbeidet en versjon for unge (Child SCAT3).

 

De nye reviderte verktøyene tester den skadede utøverens symptomer (som hodepine), fysiske tegn (som ustøhet), nedsatt hjernefunksjon (som hukommelse) og utøverens balanse.

 

Det er likevel viktig å notere seg at enhver utøver med mistanke om hjernerystelse tas ut av idretten, vurderes medisinsk, overvåkes med tanke på forverret tilstand og skal ikke overlates til seg selv.

 

 

 

LAST NED DIAGNOSEVERKTØY (foreløpig kun på engelsk) OG FORSKNINGSARTIKLEN

 

        SCAT3 (pdf)

 

        Child SCAT3 (pdf)

 

        Kortversjon av SCAT3 (pdf)

 

4th consensus statement on concussion in sport (pdf)