Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Nytt oppvarmingsprogram halverer de mest alvorlige skadene i fotball

Nytt oppvarmingsprogram halverer de mest alvorlige skadene i fotball

Introduksjon

En ny undersøkelse publisert i prestisjetunge British Medical Journal viser at et nytt oppvarmingsprogram utviklet ved Senter for idrettsskadeforskning reduserer risikoen for skader i jentefotball. Undersøkelsen er den første store randomiserte kontrollerte studien i kvinnefotball som viser at en tredjedel av alle skader kan unngås og at risikoen for alvorlige skader kan halveres.

SPILLEKLAR!, også kjent som ”The 11+”, er et 20-minutters strukturert oppvarmingsprogram. Gjennom styrke- og balanseøvelser, og øvelser for trening av kropps- og nevromuskulær kontroll retter programmet seg mot forebygging av de mest vanlige skadetypene i fotball: leddbåndskader i knær og ankler, og strekkskader i lår og lyskeregionen.

 

I en leder i samme nummer av British Medical Journal skriver John Brooks, skadeekspert innen rugby, at utøvere i en rekke idretter og på alle nivåer bør drive tilsvarende trening (les uttalelsen i BMJ).

 

Totalt 125 lag fra J15/J16-klassen (14-16 år gamle jenter) fra Sør-, Øst- og Midt-Norge var inkludert i prosjektet gjennom 2007-sesongen, noe som tilsvarte ca 2500 spillere. Halvparten av lagene ble bedt om å benytte SPILLEKLAR!-programmet som oppvarming til hver trening gjennom hele sesongen (intervensjonsgruppen). Den andre halvparten av lagene varmet opp og trente som normalt (kontrollgruppen).

 

Gjennom sesongen ble skader og individuell deltagelse i trening og kamp registrert av trenerne på et ukentlig trenings- og kampskjema. Samtidig registrerte trenerne informasjon om i hvilken grad hver spiller benyttet oppvarmingsprogrammet.

 

Etter 8 måneder var hovedresultatene at den totale skaderisikoen kunne reduseres med 32% og at risikoen for alvorlige skader nesten kunne halveres (45%). Videre viste resultatene at antallet belastningsskader ble redusert med hele 53%.

 

Det er også verdt å legge merke til at spillere som gjennomførte øvelsesprogrammet i høy grad hadde en risikoreduksjon på 35% sammenlignet med spillerne som kun gjennomførte programmet i middels grad.

 

Dette prosjektet har vist at skadeforebyggende trening kan være svært effektivt, men at øvelsene bør brukes minst to ganger i uken for å oppnå ønsket skadeforebyggende effekt. Skadeforebyggende trening bør implementeres som et fundament i treningsprogrammer i jentefotball og i trenerutdanningen. SPILLEKLAR! kan med enkelhet tilpasses og brukes av begge kjønn i alle aldersklasser.

 

Doktorgradsstipendiat Torbjørn Soligard ved Senter for idrettsskadeforskning har ledet prosjektet. Prosjektmedarbeidere har vært Grethe Myklebust, Kathrin Steffen, Ingar Holme, Roald Bahr og Thor Einar Andersen, alle fra Senter for idrettsskadeforskning, samt Astrid Junge, Mario Bizzini og Jiri Dvorak fra FIFA Medical Assessment and Research Centre (Sveits), og Holly Silvers fra Santa Monica Orthopaedic and Sports Medicine Research Foundation (USA). 

 

Les hele studiebeskrivelsen.

 

Se videoer av øvelsene i SPILLEKLAR! på SKADEFRI.

 

Les publikasjonen i British Medical Journal.