Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Suksesshistorien «Skadeforebygging i norsk håndball» blant verdens 15 beste forskningsstudier

Suksesshistorien «Skadeforebygging i norsk håndball» blant verdens 15 beste forskningsstudier

Introduksjon

Senter for evidensbasert fysioterapi i Australia har kåret de 15 mest betydningsfulle studiene i verden. To av dem kommer fra Seksjon for idrettsmedisin og Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole (NIH).

 

Forskning som redder idrettsknær

 

Studien fra Senter for idrettsskadeforskning med tittelen Exercises to prevent lower limb injuries in youth sports: cluster randomised controlled trial handlet om forebygging av idrettsskader hos unge håndballspillere og er altså valgt ut som en av verdens mest betydningsfulle studier innenfor fysioterapi.

 

 

Denne studien var en del av doktorgraden Odd-Egil Olsen avla på NIH i 2005.

 

Artikkelen er skrevet sammen med fire NIH-ere: førsteamanuensis Grethe Myklebust og professorene Lars Engebretsen, Ingar Holme og Roald Bahr.

 

Studiens viktigste funn var at strukturerte oppvarmingsprogrammer effektiv kan forebygge kne- og ankelskaper hos unge idrettsutøvere.

 

 

Artikkelen kan lastes ned her (pdf).

 

 

Les intervju med Odd-Egil Olsen på PEDros hjemmesider

 

 

Les også: Forskning redder håndballknærne

 

 

 

Fornøyd rektor

 

Rektor ved Norges idrettshøgskole, professor Kari Bø (bilde), står selv bak en av de to artiklene som er blant verdens 15 mest betydningsfulle.

 

Studiene er valgt ut fra databasen PEDro, som inneholder hele 28.000 artikler.

 

– Dette er stort for oss. Studiene våre er valgt ut i et meget sterkt selskap, sier professor og rektor ved NIH, Kari Bø.

 

 

– Kåringen bekrefter Norges idrettshøgskoles posisjon i toppsjiktet av internasjonale forskningsaktører innenfor fysioterapi og idrettsmedisin, mener hun.

 

Forskningens gullstandard

Studiene som er vurdert er såkalte randomiserte, kontrollerte studie – gullstandarden innenfor forskningsundersøkelser. Det betyr at forskerne undersøker en populasjon som deles tilfeldig inn i to grupper: en som får en påvirkning fra forskerne, og en kontrollgruppe som ikke får noen påvirkning. Deretter sammenlignes resultatene.

 

– Denne typen forskning koster mye tid og krefter. Det er avanserte metoder og arbeidskrevende datainnsamlinger og -analyser. Derfor er det utrolig hyggelig med en slik påskjønnelse – selvfølgelig i tillegg til de meget gode resultatene vi hadde i de to studiene, sier Bø.

 

Hun understreker viktigheten av å samarbeide med dyktige biostatistikere i både planlegging og analyser i slike avanserte prosjekter.

 

– Jeg vil rette en stor takk til NIH-professor Ingar Holme, som bidro på begge disse studiene.

 

 

Les mer om Kari Bøs prestisjetunge prosjekt: Startskudd for fysioterapi og kvinnehelse

Sammen med NIH-professor Ingar Holme og urolog ved Rikshospitalet, Trygve Talseth, står Kari Bø bak den andre store artikkelen. Studien fra 1999, som bærer den omfangsrike tittelen Single blind, randomised controlled trial of pelvic floor exercises, electrical stimulation, vaginal cones, and no treatment in management of genuine stress incontinence in women.

 

Dette var den første studien av hvilken effekt forskjellige typer trening av muskulaturen i bekkenbunnen har på stressinkontinens. Juryen omtaler studien som begynnelsen på den evidensbaserte fysioterapien innenfor kvinnehelse. Forskerne viste at trening av bekkenbunnsmuskulaturen var mye mer effektivt enn elektrisk stimulering av muskulaturen og vaginalvekter.

 

Les intervju med Kari Bø på PEDros hjemmesider.

 

GRATULERER