Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Tonje Flørenes disputerte 19. november

Tonje Flørenes disputerte 19. november

Introduksjon

I sitt doktorgradsarbeid ”Injury surveillance in World Cup skiing and snowboarding” har hun vist at dagens World Cup utøvere i alpint, freestyle og snowboard utsettes for mange alvorlige og hyppige skader.

Hver tredje World Cup (WC) utøver i alpint, freestyle og snowboard pådrar seg hver vinter en fraværsskade.

 

Én av tre av disse skadene er alvorlige med over 28 dagers fravær fra trening eller konkurranse, i motsetning til de fleste andre idretter der alvorlige skader opptrer i langt mindre utstrekning. I langrenn, hopp og kombinert er det generelt få skader.

 

Dette er noen av funnene som lege og forsker Tonje Wåle Flørenes beskriver i sin avhandling

 ”Injury surveillance in World Cup skiing and snowboarding”.

 

Det er Senter for idrettsskadeforskning som på oppdrag fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) har fått i oppgave å etablere et overvåkingssystem; FIS Injury Surveillance System, for alle FIS-disipliner.

 

Flørenes og medarbeidere fant at den beste metoden for å registrere skader i denne gruppen var gjennom sesongavsluttende intervju med utøvere/trenere. Ikke overraskende fant forskerne at risikoen for å få en skade i alpint, øker med hastighet på skikjøringen.

Kulekjøring i freestyle har færre skader sammenliknet med disiplinene skicross, halfpipe og hopp (aerials). Ved å sammenlikne alpint og freestyle er risikoen for skader i konkurranse nesten dobbelt så høy i freestyle som i alpint.

 

Hvilke typer skader er det så WC utøvere på ski og snowboard får? Skader i beinet dominerer, og kneskader er den vanligste skaden i alle disipliner med unntak av langrenn.

Fremre korsbåndsskader er den vanligste skaden i både alpint og freestyle. Det er også en høy forekomst av hodeskader der de fleste er hjernerystelse. 

 

I alpint er det generelt flere menn enn kvinner som pådrar seg skader. I freestyle er det ingen kjønnsforskjell. For kneskader, som innen håndball og fotball er 4–6 ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn, var det ingen forskjell hverken i alpint eller freestyle

 

Professor Roald Bahr og Professor Lars Nordsletten har vært veiledere for Tonje Flørenes.

 

Les mer om prosjektene til Tonje

 

 

Prøveforelesningen og disputas

 

Oppgitt emne for prøveforelesningen lyder: Injury prevention in recreational skiers and World cup alpine skiers. What is needed?

 

Prøveforelesningen finner sted 18. november kl. 14.15-15:00 i Auditoriet i Kreftsenteret, Oslo Universitetssykehus, Ullevål, Kirkeveien 166

 

Disputas er dagen etter, 19. november samme sted (Auditoriet i Kreftsenteret, Ullevål) kl. 10:15-13:00.

 

 

Bedømmelseskomité

 

1. Opponent: Professor emeritus Robert J. Johnson, Department of Orthopaedics and Rehabilitation, University of Vermont, College of Medicine, USA 

2. Opponent: Professor emeritus Per Renström, Department of Orthopedics, Karolinska Universitetssjukhus, Sverige                      

3. Medlem av bedømmelseskomitéen: Professor Cecilie Røe, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

 

Leder: Professor Jan Erik Madsen, Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo

 

 

Velkommen!