Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om en nyhet med tittelen Trening med balansebrett er effektiv forebygging mot overtråkk

Trening med balansebrett er effektiv forebygging mot overtråkk

Introduksjon

En ny studie publisert i the American Journal of Sports Medicine av Evert Verhagen (gjesteforsker ved Senter for Idrettsskadeforskning høsten 2002) viser at proprioseptiv balansebrettrening er effektivt for forebygging av gjentatte ankelovertråkk. Et ett-års treningsprogram ble implementert i treningen til 66 nederlandske volleyballag. Lagene reduserte sin insidens av overtråkk signifikant sammenliknet med en matchet kontrollgruppe på 50 lag.

 

 

Trening på balansebrett er effektiv forebygging mot nye overtråkk

Akutte laterale ankelligament-skader (overtråkk) er i svært mange idretter, den vanligste idrettsskaden. Utøvere som har opplevd overtråkk har en større sannsynlighet for å få en ny skade i den samme ankelen, hvilket resulterer i kronisk smerte eller instabilitet i 20 til 50% av tilfellene.

 

For å fastslå effekten og kostnadseffektiviteten av et proprioseptivt balansebrett-treningsprogram ble 116 nederlandske volleyballag fulgt prospektivt gjennom en sesong. Lagene ble randomisert i en intervensjonsgruppe og en kontrollgruppe. Trenings- og kampeksponering, så vel som skader ble registrert for hver spiller individuelt på ukentlig basis. Dersom en spiller tråkket over ble også de relaterte kostnadene registrert til skaden ver leget.

 

Det ble funnet signifikant færre overtråkk i intervensjonsgruppa sammenliknet med kontrollgruppa (risikodifferanse = 0,4 per 1,000 spilletimer;95% Cl: 0.1- 0.7). Denne signifikante reduksjonen ble imidlertid kun funnet for spillere med tidligere overtråkksskader. Ettersom det kun ble påvist en effekt for spillere med tidligere skader, hvilket er en kjent risikofaktor for re-skader, bør effekten av dette balansebrettprogrammet ansees som et rehabiliteringsprogram snarere enn et forebyggende program.

 

Den totale kostnaden per spiller (dvs. inkludert intervensjonmaterialet) var signifikant høyere i intervensjonsgruppa (Euro 36.99 ± 93.87) sammenliknet med kontrollgruppa (Euro 18.94 ± 147.09). Kostnaden for å forebygge en ankelskade var ca. Euro 444.03. Sensitivitetsanalyser viste imidlertid at kostnadene assosiert med balansebrettprogrammet vil være lavere, og muligens også være kostnadsfordelaktig dersom målgruppen snevres inn og en lengre bruk av intervensjonsmateriellet taes i betraktning.

 

Denne studien ble utført i volleyball og viser en klar forebyggende effekt av proprioseptiv balansebrettrening i denne idretten. Siden skademekanismene for overtråkk så vel som risikoen for gjentatte skader er felles for alle idretter, er bruk av programmet anbefalt for alle utøvere med tidligere overtråkkskader.

 

Denne studien ble utført på EMGO-instituttet ved VU University Medical Center i Amsterdam, Nederland. Evert Verhagen PhD utførte studien i samarbeid med sine kolleger, professor Willem van Mechelen MD, professor Lex Bouter, og Allan van der Beek PhD. Dette var også et samarbeid med professor Roald Bahr, leder for Senter for idrettsskadeforskning, som bidro vesentlig i analyser og skriving av artikkel.

 

Les artikkelen her.