Senter for idrettsskadeforskning

Hovedinnhold på siden

Informasjon om prosjekttittel 'Effekt av det skadeforebyggende programmet F-MARC 11 på prestasjon hos unge kvinnelige fotballspillere'

Effekt av det skadeforebyggende programmet F-MARC 11 på prestasjon hos unge kvinnelige fotballspillere

Detaljer om prosjektet - kategori Detaljer om prosjektet - verdi
Prosjektstatus: Published
Prosjektleder: Kathrin Steffen
Veileder(e): Roald Bahr
Medarbeider(e): Hilde Mikkelsen Bakka, Grethe Myklebust, Ingar Holme

Beskrivelse

Epidemiologiske studier fra både dame- og herrefotball viser at skadeforekomsten i fotball er høy, og effektive skadeforebyggende tiltak er nødvendig. F-MARC 11 er et oppvarmingsprogram som har blitt utviklet, basert på andre studier, for å forebygge de mest vanlige underekstremitetsskadene i fotball; ankel- og kneskader, samt strekk i hamstrings- og lyskemuskulaturen. Effekten av slike skadeforebyggende program på prestasjon er derimot ikke kjent. Formålet med denne prospektive randomiserte intervensjonsstudien var å teste effekten av 10 uker trening med F-MARC 11 på et utvalg av prestasjonstester innen styrke, spenst og hurtighet.

Deltakere i studien var 34 unge kvinnelige fotballspiller (16 til 18 år) fra to Toppidrettsgymnas i Oslo. Spillerne ble randomisert, stratifisert for skole, til enten å delta i en treningsgruppe (n=18) eller i en kontrollgruppe (n=16). Treningsgruppen brukte F-MARC 11 til oppvarming før fotballtrening tre ganger i uken over en periode på 10 uker i siste halvdel av konkurransesesongen. Programmet inkluderte 10 øvelser for å styrke muskulaturen i underekstremitetene, stabilisere mage-, rygg- og hoftemuskulaturen og forbedre balanse og spenst med fokus på ”kne over tå”.

Kontrollgruppen varmet opp med ballbaserte tekniske øvelser. Alle treningsøkter ble instruert og registrert.

Prestasjonstestene før og etter intervensjonsperioden inkluderte isometriske og isokinetiske styrketester for quadriceps- og hamstringsmuskulaturen, isometriske styrketester for add- og abduktorene, 40 m sprint, vertikale hopp, samt tester for fotballferdighet (slalåmløype med ball, langskudd).